Blog

Leneveală utilă!

Am primit mesaje pe facebook şi emailuri cu aceeaşi întrebare: “De ce nu scriu mai mult pe blog” şi mi-au venit tot felul de răspunsuri. Pentru că într-adevăr sunt multe răspunsuri, şi nu eschivări.

Computerul defectat, vară plină de hard working, întâlniri cu oameni interesanţi, întâlniri cu cărţi captivante, plimbări prin călduri, poate câteva ieşiri la soare, un “teanc” de fotografii needitate şi interviuri în proces de realizare, treburi domestice şi gătitul (pe care îl ador) şi mai sunt un şir de ocupaţii… Voi scrie măcar o dată per săptămână. promit 🙂

Deşi am început să scriu despre recenta mea lectură: “Bednie liudi” de Dostoevski, am să vă relatez cum am lenevit eu azi. Despre povestirea rusească, un pic mai tîrziu!

Azi am avut cea mai lenoasă duminică din 2013. Eu nu îmi amintesc nici în 2012 să stau o zi întreagă şi, fără să fac nimic în plus, să vizionez emisiuni, ştiri şi filme la TV. Ei bine azi am făcut-o! Mă tot tenta să îmi ocup mâinile cu ceva. Am început să îmi croşetez o brăţară, la care am renunţat în jumătate de oră. Eu mi-am propus să vizionez canale TV, doar cu o condiţie- să fie totul de calitate. Căci leneveala-i leneveală, dar nici aici nu e nevoie să cădem în extreme.

Altfel spus: ziua a început cu un documentar despre viaţa lui Lev Tolstoi. Descoperiri precum 27 de ani scriitorul a petrecut în ură faţă de propria soţie şi dragoste faţă de un oarecare Certkovski. Cu el ducea o corespondenţă vastă, iar înainte de a deceda a fugit de acasă pentru că îşi dorea o viaţă în singurătate. Cât de dură i-a fost viaţa şi fără dragoste adevărată, precum scriitorul descria în jurnalul său intim, s-au relatat în acel documentar. Mai mult de cât atât, paradoxal sau nu, Tolstoi a fost înmormântat sub o bucată de lemn pe care el a scris cândva “Voi ajunge aici când voi descoperi secretul fericirii”. În timpul vieţii, Tolstoi susţinea că fericirea constă în dragoste, ceea de ce el nu a avut parte.

Pe un ton atât de serios, am vizionat 2 concerte autohtone. Impresionată- nu am rămas. Nu vreau să critic, dar nici de lăudat nu am ce.

Ora filmului a fost cea al “Mercy streets”. Este despre viaţa unor gemeni (un mafiot şi un preot). Mai multe găsiţi în trailer sau faceţi ca şi mine: descărcaţi filme fără ca să vizionaţi rezumatele.

Cum să treacă o zi din viaţa unui lenevilă cu telecomanda în mână dacă nu şi cu un buletin de ştiri? Iar mai apoi am fost parte a unei discuţii despre nonexistenţa turismului moldovenesc sau dacă Moldova este o destinaţie turistică. Telespectatorii, optimişti din fire, au votat 78% pro şi 22% contra, dar experţii şi invitaţii au elucidat o serie de probleme. Una e cert: la această emisiune mai trebuiau invitaţi câţiva reprezentanţi ai tursimului în ţară. Cel puţin: unul din reprezentanţii Redescoperă Moldova!

Considerăm că e 15 iulie, iar această dată îmi aminteşte de pictorul şi iniţiatorul clar-obscurului în pictură. Nu sunt iniţiată în domeniul picturii, dar am citit istoriile de viaţă al unor nume notorii. Nu puteam să nu menţionez că astăzi sunt 407 ani de la naşterea marelui pictor, care din sărăcie financiară nu şi spirituală, neînţeles de perioada în care trăia, s-a avântat în a picta mult şi unic. Stilul său a fost tot mai preluat de tinerii pictori, elevii lui, iar mai apoi, pe piaţă au apărut  “Rembrandt-uri false”!
Copieri, falsificări, minciuni, escrocherii, fake-uri … ziceţi-le cum vreţi…dar ele mereu au existat. Cu părere de rău….  Rembrandt Harmenszoon van Rijn,autor al 600 picturi, 300 gravuri și peste 2000 desene…

Iar spre final: vreau să vă recomand un film genial, regizat în România, 2008. Un film cu un buget de 1.500.000 euro. Unul care reflectă un caz real din martie 1953! Vreau ca să vă faceţi comod şi să-l vizionaţi!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *