Blog

Ghidul microbilor de Dr.Bonnie Henry

Reputat epidemiolog, dr Bonnie Henry se ocupă îndeosebi de prevenirea şi monitorizarea epidemiilor din întreaga lume, ocupând, printre altele, funcţia de director al secţiei de urgenţe de sănătate publică din cadrul Centrului de Prevenire şi Control al Bolilor din British Columbia. A publicat articole în numeroase publicaţii de specialitate şi este adesea invitată în emisiuni TV ca expert în epidemiologie. Autoarea ne poartă într-un periplu pe holurile companiei Microbii S.A., o corporaţie globală care se extinde şi se dezvoltă de milioane de ani, cu scopul de a stăpâni lumea. De la virusuri la bacterii, de la paraziţi la ciuperci, dr Bonnie Henry ne dezvăluie cele mai des întâlnite mituri şi credinţe greşite cu privire la microbii dăunători, dar şi la cei benefici pentru sănătate. Prin prisma istoriei afecţiunilor provocate de microbi ? transmisibili pe calea aerului, a apei sau prin intermediul alimentaţiei ?, precum şi a informaţiilor de ultimă oră din domeniul medical, ghidul de faţă oferă o perspectivă cuprinzătoare şi bine documentată asupra evoluţiei celor mai frecvente boli şi a metodelor de prevenire a acestora. În mod paradoxal, într-o lume în care suntem bombardaţi zi de zi cu informaţii medicale de tot soiul şi agresaţi de campaniile publicitare ale companiilor farmaceutice care promit leacuri-minune pentru orice suferinţă, a devenit din ce în ce mai greu să înţelegem de ce ne îmbolnăvim şi care sunt cauzele infecţiilor supărătoare de care, uneori, scăpăm atât de greu. Aflăm astfel, de pildă, care sunt diferenţele esenţiale dintre virusuri şi bacterii, şi de ce antibioticele nu funcţionează câtuşi de puţin în cazul celor dintâi; sau ce riscuri presupune o banală vizită la un salon de înfrumuseţare şi la ce pericole ne putem expune chiar şi atunci când ne facem cumpărăturile la un supermarket de încredere. Dar, ne linişteşte autoarea, foarte multe boli provocate de microbi pot fi evitate dacă urmăm cu sfinţenie regulile de bază pe care le cunoaştem din copilărie, însă, din păcate, le uităm atât de des: să ne spălăm temeinic pe mâini, să ducem mâna la gură când tuşim şi să rămânem acasă când avem febră. Căci „apa, săpunul şi bunul-simţ sunt cei mai buni dezinfectanţi”.

Uite că răceala mi-a făcut loc şi de lectură pe potrivă. A venit timpul să înţeleg că antibioticile sunt ciupercile împotriva căror organismul îşi creează anticorpi şi nu mai au efectul ca în primele cazuri.

Iarna aceasta mi-am procurat cartea “Ghidul microbilor- Cum să ne ferim de virusuri, ciuperci, bacterii şi paraziţi” de dr. Bonnie Henry şi tocmai acum i-a venit momentul.

Cînd mă aflam în librărie (ca să fiu mai exactă- eram în Diverta), mi-a atras atenţia această carte prin mesajul său şi preţul modest. Din start pot să spun că pentru o carte nu mi-e milă să cheltui bani!

Limbajul cărţii e fluent şi destul de accesibil. Credeam că va fi unul încărcat cu termeni din medicină, în latină, dar autoarea s-a străduit să omită astfel de explicaţii şi s-a limitat la cîteva noţiuni de acest fel.

Cîte ceva cunoşteam, că de, altfel nu poţi atunci cînd mama lucrează în acest domeniu 🙂

La răsfoire am rămas plăcut surprinsă, deoarece în prima pagină am găsit 2 citate : “…ceea ce înveţi în timpul unui flagel: că există în oameni mai multe lucruri de admirat decît de preţuit.” Albert Camus, Ciuma şi “Dacă nu poţi explica simplu un lucru, înseamnă că nu îl înţelegi suficient de bineAlbert Einstein.

Bravo autoarei pentru inserarea acestor aforisme.

Cartea dispune de istorii, ale unor boli, exemplificate chiar! Oferă sfaturi de menţinere a sănătăţii şi distruge unele mituri.

Acest “Ghid al Microbilor” conţine informaţii utile oricui, adică aş cataloga cartea pentru dezvoltarea culturii generale!

Încercaţi să o găsiţi! Lectura e una promiţătoare!

1 Comment

  1. Pingback: Bonnie henry | Yirlloww

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *