Fumatul între drept şi libertate
În ajunul zilei 31 mai, intitulată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii “Ziua Mondială fără Tutun”, studenţii catedrei de Comunicare din cadrul Universităţii de Stat au întrunit o conferinţă de presă. Organizatorii şi-au dorit să aducă în vizorul fumătorilor prejudiciile pe care aceştia le aduc cetăţenilor nefumători şi modul în care atentează la pieirea mediului natural.
Invitaţii speciali au fost: reprezentantul MAI, direcţia ordinea publică- Vladimir Cozacov; membrul Cercului de Drept al Refugiaţilor din cadrul Centrului de Drept al Avocaţilor- Petru Iarmaliuc şi reprezentantul societăţii civile- Tatiana Muntean.
În cadrul şedinţei, Petru Iarmaliuc a analizat situaţia fumătorilor din Republica Moldova şi a prezentat argumente pro şi contra articolului 16, din legea nr.278 din 14.12.2007 cu privire la tutun şi la articolele din tutun
Reprezentantul MAI, Vladimir Cozacov, a susţinut că în anul 2011, au fost organizate mai bine de 2000 lecţii pe tema “Fumatul ucide” , în şcolile şi liceele din R.M. Aceste campanii de informare vin să susţină modul sănătos de viaţă în rândul minorilor. Pe lângă toate acestea, acţiunile de informare se desfăşoară şi în rândul tinerilor şi maturilor.
Organizatorii au realizat un sondaj efectuat pe un eşantion de 100 persoane din diferite regiuni ale ţării. Au fost interogaţi 65 bărbaţi şi 35 femei, dintre ei 4 fiind minori. Din cele 100 persoane: 51 fumători şi 49 nefumători. 100% din fumători nu au fost amendaţi niciodată pentru că au fumat în locurile publice, în timp ce 95% din intervievaţi nu au ştiut de existenţa legii respective, Nr.278, publicată în Monitorul Oficial.
În Republica Moldova utilizarea tutunului este o problemă majoră în ultima decadă de ani şi tot mai mult avansează. În prezent nu există estimări oficiale al numărului procentual de fumători în R.M. Potrivit datelor oficiale din anul 2007, prevalenţa fumătorilor este 46% printre bărbaţi, dar e mare şi printre femei: aproape fiecare a 8-a femeie adultă fumează zilnic (12%). La evidenţa Institutului Oncologic se află peste 2000 de bolnavi cu cancer pulmonar. Cele mai frecvente cauze de deces prin boli atribuite fumatului sunt cancerul de buze, gură şi faringe (92% la bărbaţi şi 61% la femei), cancerul pulmonar (90% – bărbaţi şi 79% – femei), cancerul de laringe (81% – bărbaţi şi 87% -femei).
Conferinţa organizată a avut drept scop promovarea libertăţile umane în măsura în care acestea nu atentează la bunăstarea şi sănătatea celorlalţi cetăţeni.
Acest articol este publicat pe pentruea.md şi tineri.md