Blog

Desprind…


Pe ritmul tomnatic, lecturile se desprind ca frunzele de copaci. Însă, sufletul mai greu mi se lasă desprins de carte. Fiecare lectură este o puternică debandadă emoţională. Trăiesc şi gândesc din perspectiva autorului sau a eroilor.

Astfel fiind, mi-aş dori să rămân Anna Karenina pe câteva minute, să-i analizez eşecurile şi poate chiar să le transform în succese. Sau de ce să nu încerc rolul lui Don Quijote, pe care-l consider fericit? El a fost nebunul, care contrar curenţilor de aer, a tot înaintat spre dragostea neîmpărtăşită. Poate mai puţin mi-aş fi dorit să mă simt o curtezană din romanul lui Daniel Defoe, dar, cu siguranţă, aş adopta pielea Zarathustrăi a lui Nietzsche. Aş vrea să simt şi eu cum e să respiri pe culmi, însă la închiderea cărţii, să revin la realitatea mea liniştită.

În urma acestor dorinţe conchid că e fericit sufletul hrănit cu lectură. E acel ceva în faţa căreia  timpul ar trebui să cedeze.

Mi-aş dori un gadget numit „stop-time reading”, cel care mi-ar permite să opresc timpul atunci când sorb înţelepciune. Şi pentru că acesta nu s-a inventat încă, am nevoie de o pauză, care se manifestă tot prin lectură!

TOP:
1: „Calomnii mitologice. Fărâme din conferinţe nerostite”, Octavian Paler

2: „Adam şi Eva”, Liviu Rebreanu

3: „Pe culmile disperării”, Emil Cioran

* Acelaşi text a fost publicat în numărul de octombrie, 2012, al VIP magazin.

4 Comments

    1. Cristina

      Merci. Cele minim 10 minute per zi îmi sunt mereu la dispoziție. Uneori îmi creez o adevărată atmosferă de lectură. Consum ceai, cafea, fructe, bomboane sau poate chiar să mă delectez și cu vin. Alte ori citesc in timp ce maninc sau fac unele lucruri adiacente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *