Blog

Concertele de muzică clasică provoacă discriminări!

Discriminare există peste tot. Apropo discriminarea nu e doar cea care a monopolizat tema orientării sexuale, ci are ramificaţii mult mai vaste. O simplă vizită la Filarmonica Naţională m-a motivat să fotografiez acest anunţ:

Înţeleg, copiii mici sunt morocănoşi, fac gălăgie şi se plictisesc repede, dar asta nu înseamnă că ei nu au voie să fie însoţiţi de părinţi pe parcursul concertului. Şi până la urmă,  concertele de muzică clasică nu sunt cele formatoare şi educative? Cum altfel insuflăm spirit cult în copilul nostru?

Cunosc familia Dorin, părinţi care investesc foarte mult în rodul muncii lor. Andreea, fetiţa lor, a fost însoţită de părinţi la concertele de muzică clasică de la 3 ani. Au trecut prin multe certuri, dar au optat ca să fie împreună cu Andreea la concert. Aşa de fiecare dată! Acum fetiţa are 9 ani şi din cauză că arată mult mai mică, părinţii sunt nevoiţi să prezinte certificatul de naştere.  Nina Dorin: ” Eu şi acum când merg cu Deea la vre-un concert, îi găsesc pe internet libretto-ul operei în română, sau informaţie despre compozitor, ceva interesant despre lucrarea pe care o vom audia. Şi chiar dacă nu face muzică, ştie s-o asculte, încearcă s-o înţeleagă şi ce-i mai frumos, după părerea mea… încearcă s-o deseneze. “

De ce? De ce trebuie să restricţionăm calea spre cultură, în timp ce ea şi aşa este îngustă şi nepopulată de tineret. De ce este nevoie de această limită, în timp ce părinţii, care îşi aduc copiii la astfel de concerte sunt în stare să îi pregătească din timp?

Se poate aplica şi aici răspunsul standard: „Fiindcă în Moldova nu există acest cult!”. Dar dacă nu într-o instituţie culturală, atunci unde în altă parte mai există cultură?

3 Comments

  1. tatiana

    Concertele dureaza, iar copii se plictisesc tare repede. Nu pentru ca sunt needucati, dar pentru ca nu se pot concentra pentru o perioada lunga de timp, nu pot sa stea prea mult timp in aceeasi pozitie, in acelasi loc. Sa-i impui sa faca asta, e un fel de tortura elaborata. O spun pediatrii.Iar concertele dureaza peste ora lor de culcare. Iar parintii responsabili stiu asta. Daca parintii vor sa educe copii intr-un stil oarecare, sa asculte muzica acasa. Ceilalti platesc pentru bilet. Cit despre identificare, eu demult am trecut peste 18, dar cind cumpar alcool inca mi se cere buletinul. Guess that’s not right too?

    1. Cristina

      Atunci dacă există atîtea impedimente: oră tîrzie, recomandă pediatrii, nu se pot concentra…. Nu ar fi mai bine să fie RECOMANDARE şi nu INTERZICERE?
      Ştiu persoane, care merg cu copii lor şi sunt bine merci la capitolul neplictisire, inclusiv familia descrisă mai sus.

  2. Nina

    Un sfat pentru parintii care vor sa-si duca odraslele la concerte de muzica clasica: procurati bilete in ultimele rinduri, sau la marginea rindurilor, ca sa nu deranjati in caz ca copilul s-a plictisit si doreste sa iasa… se mai intimpla…
    P.S. Nu iutati sa-i explicati acasa, inainte de a va porni la concert, ca nu are voie sa iasa din sala dupa ce nu s-a incheiat lucrarea!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *