Blog

Îţi recomand să vizitezi capitala U.E. Bruxelles

Articol din Arhiva 2015

Luna mai a fost una din cele mai productive. Am călătorit în 5 ţări (România, Belgia, Olanda, Serbia, Turcia), despre care vă voi relata câte puţin în postările ce urmează.

Primii curioşi au fost cei din echipa Promotime, care m-au intervievat despre una din ţările mele preferate- Belgia. Despre călătoria la Bruxelles, relatez mai jos. Este o informaţie comprimată, dar mai târziu voi veni cu o continuare!

  1. De ce ai ales să mergi la Bruxelles?

De ceva timp, călătoresc o dată la 2-3 luni. Mi-aș fi dorit mai mult, dar sunt destul de solicitată la serviciu. Îmi permit să evadez pentru 3-7 zile, și pentru asta mulțumesc.

Din acest motiv aleg destinaţii apropiate.

Mi-a fost interesant cum arată capitala Europei, cea care trebuie să ne fie un exemplu şi, în urma călătoriei, mi-a demonstrat că aşa şi este!

  1. Prin ce te-a impresionat oraşul?

Oriunde plec caut arhitectură. Deocamdată nu am văzut atât de multă şi atât de diversă arhitectură, precum am admirat în Belgia.

Probabil aceasta este doar un mare avantaj. Cineva spunea că Belgia, din cauza acestui mix de case colorate şi foarte diferite ca şi aspect, este privată de o cultură ahitecturală. Eu nu sunt de acord.

Anume această diversitate nu te lasă să te plictiseşti. Cât de frumoasă este Avenue du Stalingrad, unde nu vei găsi măcar o fereastră identică cu cea a vecinului, ori parcul creat la ordinul primul rege al Belgiei “Leopold Park” este o adevărată minune verde în mijlocul clădirilor mari şi moderne din regiunea “Place du Luxembourg”. Aici mi-aș dori să revin.

Oraşul acesta ştie cum să te impresioneze la fiecare cotitură. E un mic Paris, doar că mai divers, deși încă nu am fost la Paris, dar vorba bancului : Am mai vrut.

  1. Ce ţi-a plăcut la bucătăria Belgiei?

Dacă mergi în Belgia şi nu guşti din conurile cu cartofi prăjiţi sau gofrele cu căpşuni pierzi jumătate din tot farmecul călătoriei.

În călătorie nu mă gândesc la calorii şi gust din tot ce este “specialitatea casei”.

Apropo, deşi am fost şi în junglă, acolo unde am mâncat kilograme de  Mango, la Bruxelles, la un târg de fructe, am găsit cel mai gustos mango din lume. Nu ştiu de unde exportă fructele, dar sunt cele mai gustoase.

De asemenea, în Belgia vei găsi magazine specializate de bere, de tot felul şi pe tot gustul. Încearcă berea cu gust de cireşe. E foaaarte deosebită!

Recomand pastele din localul “London” în imediata apropiere de Parlamentul European, pe Place du Luxemburg. Deşi e un local britanic, în mijlocul Place du Luxemburg, găsiţi mâncare italiană foarte gustoasă 🙂

Mâncarea italină a fost și va rămâne cea mai gustoasă!

  1. Ce poţi spune despre transportul din oraş, este accesibil pentru turişti?

Mai mult decât accesibil. Prin oraş te poţi deplasa cu ce vrei: taxi, city bus (cu ghid în căşti, care îţi povesteşte în orice limbă despre locurile unde te afli), tramvai, metro, tren, biciclete. Pe ultimile le poţi închiria, dar nu atât de simplu precum ai face-o la Amsterdam, în ţara vecină Belgiei – Olanda.

  1. Dacă eşti la Bruxelles neapărat trebuie să ajungi la Manneken Pis şi Atomium, deoarece sunt cele mai importante monumente culturale, pe care le găseşti ilustrate peste tot, fie în aeroport, fie într-un meniu la restaurant, fie în manualele de geografie.

    Aceasta mi-a demonstrat cât de important este să ai identităţi culturale, pe care să le valorifici. Da, sună un pic straniu atunci când un băieţel mic care face pipi a devenit simbolul ţării, dar belgienii au făcut din acesta un motiv foarte bun de promovare a ţării.

    Apropo, prin oraş vei găsi toalete descoperite, acolo unde bărbaţii, în văzul tuturor, fac pipi 🙂  Ok, aici cred că au exagerat deja, dar pe multe le poți considera ciudate și în tradițiile noastre…

  2. Care sunt preţurile de acolo în comparaţie cu ţara noastră şi dacă costă scump o astfel de călătorie.

Orice călătorie într-o ţară europeană este mai costisitoare. Deşi credem că preţurile noastre sunt mari, totuşi în Europa ne par piperate, pentru că avem salarii “sărăţele”.

Dacă vrei să mânânci gustos în cea mai cunoscută reţea de gofre în “Waffles Factory” pregăteşte-te să scoţi din buzunar dublu cum ai face-o într-un magazine simplu de gofre (2-6 euro pentru o gofră).

Dacă mergi  la un restaurant, cu 40 euro per persoană mănânci regeşte o supă, o salată şi un desert.

Apropo, Belgia este ţara europeană, unde am cumpărat cele mai scumpe suveniruri.

  1. Ce ai vrea ca moldovenii ,,să împrumute” de la belgieni?

Mi-aş dori ca moldovenii să împrumute  simţul estetic al arhitecturii, liniştea serilor, parcările în blocuri locative (deci, da! Parcare în bloc locativ! Peste perete locuiesc oameni, iar în partea cealaltă sunt parcate maşini.

Mi-a fost greu din prima să accept o astfel de idee, pe care am observat-o de la balconul camerei de hotel), târgurile de fructe frumos amenajate şi pline de fructe exotice, accesibilitatea transportului public, Muzeele cu cele mai diverse tematici, Biblioteca grandioasă cu cele mai mari cărţi printate pe geamuri, băncile înconjurate de arbuşti pe străzi (instalate special pentru a crea o stare de izolare şi relaxare a trecătorului) şi mi-aş dori foarte mult să împrumutăm senzaţia de siguranţă.

Nimeni nu are treabă cu tine, nu te abordează inadecvat pe străzi şi habar nu are să îţi tragă priviri lungi dintr-un motiv oarecare, cum o putem simţi direct proporţional în Moldova.

  1. Câteva idei pentru care ar trebui să viziteze moldovenii Belgia.

Consider că moldovenii trebuie să viziteze Belgia, înaintea oricărei destinaţii europene, pentru ca să facă cunoştinţă cu U.E la ea acasă, cumva la viza sa de reședință!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *