Rețelele de socializare, cu bune și rele
Internetul poate înlocui cu desăvârșire noțiunea secolului 21.Odată cu apariția unei noi vieți, cea virtuală, am devenit mai curioși și mai informați. Spațiul virtual a acaparat interesul tuturor categoriilor de vârste, iar aceasta înseamnă ceva!
Rețelele de socializare sunt încă în vogă. De ce zic “încă”, pentru că așa precum câți va zeci de ani în urmă nu știam decât despre telefon și scrisoare ca și mesager de informare, așa și acum nu cunoaștem ce ne poate oferi viitorul. Rețelele de socializare au fost create pentru a comunica, iar utilizatorii au încercat să folosească spațiul virtual cu scopuri cât mai diferite. Cineva își creează un profil virtual pentru a se angaja la serviciu, altcineva își promovează compania sau brand-ul pe care l-a înființat, pe când oamenii publici interacționează cu fanii săi.
Autorul cărții “Cartea fețelor”, Alexandru Brăduț-Ulmanu susține că Facebook este o “revoluție în spațiul social”. Și oare nu ar fi astfel? Actualmente nu mai este relevant să îi ceri unei domnișoare necunoscute, numărul de telefon sau email-ul. Acum, pe stradă, ești întrebată “Cum te găsesc pe facebook?”. Este lesne de înțeles: o rețea de socializare îi permite interlocutorului nu doar să discute, ci să analizeze și unele momente din viața sa personală. Aici însă putem găsi una din capcanele virtuale! Și anume atunci când aparențele înșeală, iar interlocutorul își crează o opinie eronată despre persoana cu care discută. Consider că nu a fost inventat încă nimic mai bun, decât comunicarea verbală, paraverbală și nonverbală, cea care poate fi simțită doar la discuția “face to face”.
În Republica Moldova practic fiecare adolescent, tânăr și matur au câte un profil pe una sau mai multe din rețelele de socializare. Acum fiecare utilizator devine și un blogger, iar aceasta înseamnă că fiecare are șansa de exprimare liberă.
Sunt utilizatoare de rețele de socializare și încerc să profit din acestea, să nu fiu doar un simplu utilizator. Posibilitatea de a avea mii de prieteni pentru cineva este inadmisibilă, dar pentru mine este o nouă oportunitate de a cunoaște lumea, de a afla ce cărți să citesc săptămâna viitoare, în ce țară să merg în călătorie, unde găsesc cele mai gustoase lunch-uri și așa mai departe.
Nu îmi plac oamenii, care susțin că internetul este o gaură infinită și neagră. Eu nu văd decât milioane de culori, care îți oferă șanse reale de informare și promovare.
Cel mai important scop în utilizarea internetului trebuie să fie – gradul de utilitate. De altfel, te rătăcești în infinitul știrilor, jocurilor, rețelelor de socializare, iar viața reală poate trece pe lângă tine fără ca să îți dai seama.
Sunt sigură, posibilitățile internetului sunt abia la început de cale. Cred într-un viitor virtual de calitate, dar mi-e frică de exces. Până la urmă, este important să nu uităm de frumusețea și adevăratele valori ale vieții din afara computerului.
Articol publicat și difuzat la Radio Chișinău.
http://www.radiochisinau.md/retelele_de_socializare_cu_bune_si_rele-15140