Blog

Telia şi Sonera, Suedia şi Finlanda + Nata Albot

Zilele trecute, am vizionat un filmuleţ informativ, care poartă o doză de publicitate al operatorului moldcell, dar în fond informaţia adusă de Nata Albot e una captivantă.
Acest film şi-a făcut apariţia deja mai bine de un an. Spre marea mea mirare, nu am auzit de existenţa acestuia, cu toate că s-a rulat şi la TV.
Într-adevăr, locuim într-o ţară cu posibilităţi limitate, dar pe care tot noi le putem spori. Noi la fel avem iPhoane, doar cu o droaie de opţiuni care nu sunt lansate în Moldova. Mai ştiu că chiar un moldovean a reuşit să creeze aplicaţii pentru iPhone şi, care, au fost acceptate de Apple. Succesul in IT i-a asigurat un viitor cu milioane. Concluzia: Avem cu ce! Avem pentru ce! Deci e posibil ca să avem minţi lucide, care ne vor scoate într-un progres major al IT. De ce nu ? Eu cred în aceasta, cu o condiţie! Pentru ca tehnologiile informaţionale şi în general orice să prospere şi să capete un look de european, procentajul exodului intelectual ar trebui să nu depăşească cifra 2.
Atunci cînd braţele calificate  de muncă vor lucra pentru ţara natală, atunci vom găsi şi progresul multaşteptat!
Atunci cînd se va nimici stereotipul de emigrare pentru a studia peste hotarele ţării (că e mai prestigios), atunci se vor schimba multe împreună cu psihologia moldoveanului. Nu am nimic împotriva masteringurilor sau a perfecţiunilor peste hotare, dar a studiilor peste hotare- DA! E stereotip! E stereotip să fugi de casă şi în acelaşi moment să spui că îţi iubeşti patria. Nu, nu ţi-o iubeşti! La şcoală mereu înflorim cuvîntul “patrie” cu fel de fel de epitete, evident pentru a fi notaţi cu 10, dar mulţi nu îşi dau seama că “patria”, cea pe care au comparat-o cu mama, nu poate fi trădată!

Poate susţineţi o altă părere, poate nu sunte-ţi de acord cu mine, dar cunosc şi eu persoane, care afirmă aceleaşi idei, studii bune se pot face şi în Moldova!

Ei bine, vizionaţi filmuleţul şi asimilaţi noi informaţii utile!

[vimeo http://vimeo.com/11421429]

[vimeo http://vimeo.com/11421784]

[vimeo http://vimeo.com/11695662]

5 Comments

  1. christineburlacu

    Nu sunt de acord pentru ca in viziunea mea a face studii peste hotare inseamna a face comparatie, a largi orizonturile, a acumula o noua experienta pe care o poti implementa cu succes in tara ta! Acest pricipiu de “izolare” poate duce la o reala stagnare, deoarece Moldova nu e in situatia in care trebuie sa-si impuna propriile principii si sisteme de invatamint, ci sa invete o sumedenie de lucruri de la alte tari, iar oamenii care isi fac studiile pste hotare sint cei care aduc acest flux al schimbarii, caci noi tindem sa afcem parte din UE si sa ridicam nivelul propriei economii. In general eu vorbesc despre cei care studiaza peste hotare si se intorc in tara fiind niste specialisti net superiori, cu o pregatire ce satisface nu numai cerintele din Moldova, dar si de peste hotare. Studii se pot face si in Moldova, dar o experienta de genul “a face licenta sau masterul peste hotare” e privita in mod diferit. Nu trebuie de analizat acest fenomen doar dintr-un singur punct de vedere. Plusurile si minusurile difera de la caz la caz.

    1. Cristina Evtodii

      Alexandrina si Cristina- 2 pareri total diferite! Fiecare isi are opinia sa! Mai sus gasiti si opinia mea!
      Cristina- tu ti-ai depus documentele pentru a invata in Romania- nu ai decit sa iti aperi alegerea!
      Eu mi-am scris opinia pe care o am demult! Nu o impun nimanui!

  2. Eugen Jackson

    După absolvirea liceului mi-am pus așa o ăntrebare: Unde? Aici? Sau totuși nu aici? Pînă la urmă am încercat să analizez această întrebare din punct de vedere materialist.: Cea mai bună universitate tehnică din România se află în Timișoara (e departe cam, nu?). UTM-l nostru din Chișinău nu e cu mult mai rău (poate doar din punt de vedere a dotației cu cele mai bune), și mai ales că cadrele didactice în facultatea mea sunt unele din cele mai bune. Iar dacă să luăm în considerație faptul că primele 3 cursuri sunt doar o “introducere” în viitoarea profesie, și rorul de bază este masterul (care-l poți face și peste hotare) ,nu am vazut rost sa-mi fac studiile complete peste hotare, mai ales că aici sunt la buget. Deci, mi-am lasat alegerea pe UTM-l din Chișinău.

    Referitor la perspective, da! noi întradevăr avem perspective, și chiar am avut șanse să le realizăm, însa, din păcate, guvernarea noastră probabil nu-și dorește progres. Chestia constă în următoarele: practic toti cunosc ceea că în Top-ul celor mai de perspectivă industrii (profesii) este plasată Industria cibernetică și nanotehnologiilor. Încă în URSS la periferia Chișinăului s-a construit un complex pentru asamblarea calculatoarelor de generația a 1-a. Construcțiile au fost finisate la sfîrșitul anilor 80, însă nici un calculator nu a fost asamblat. Ceva 7-8 ani în urmă niște inverstori americani au venit la fostul președinte V.V. cu propunerea de a investi bani în acel complex pentru a produce calculatoare și alte tehnologii performante pentru export, iar UTM-ul să fie ca centrul științific a acestei ăntreprinderi. Se cerea doar acordul președintelui și un procent din investiție din partea RM. Și ce credeți? V.V. a refuzat categoric (similar ca și cu uzina ALFA, MEZON) iar peste o perioada de timp acel obiect a fost vîndut unor investori chinezi, care au deschis in acel loc centru comercial, cu marfă chineză de proastă calitate.

    Noi singuri ne creăm viitorul cu propriul idiotism, ce pot să mai zic…
    P.S: Cristina Burlacu, ți-am văzut interviul la TV. La ce universitatea erai? (dacă nu e secret)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *