Blog

Munca şi consecinţele ei

E ştiut faptul că dacă ne dorim să cucerim multe în carieră, trebuie să muncim! Tema muncii ca un ritual sacru o vedem bine tratată în operele druţiene, dar să nu uităm şi celebra afirmaţie a romancierului Eugen Lovinescu: “Să te odihneşti de muncă prin muncă”. Leneş poate fi oricare, e mai greu să trudeşti, dar cînd îţi vezi roadele, le examinezi şi întelegi că eşti mîndru de tine. Devii fidel personalităţii tale, ale cărei părţi slabe va trebui să le cunoşti în continuare pentru a le îmbunătăţi, iar părţile tari- pentru a le valorifica. Sunt o persoană care se conduce după nişte principii ascunse şi subînţelese. Iubesc să încep şi să finisez un lucru pînă la sfîrşit. Iubesc să lucrez calitativ şi îmi  place starea de fanatizm în munca pe care o iubesc.

Valeriu Popescu, în cartea “Culegeri de sfaturi pntru un om de lume” scrie astfel: “Studiază cu plăcere. Iubeşte-ţi pînă la pasiune profesia. Fiecare efort pregăteşte efortul următor, fiecare succes devine preludiu altui succes. Fă ca această dragoste pentru studiu să meargă pînă la entuziasm. Acest entuziasm pînă la pasiune poate fi trezit în orice ramură de activitate, în orice meserie.

Cercetătorii moderni afirmă că pentru lucrul care cere efort intelectual continuu, organismul consumă mai puţină energie, dacă este însoţit de dragostea peneru studiu. Şi încă ceva: cu cît ştii mai mult, cu atît efortul, consumul de energie necesar acumulării de noi date sunt mai mici.
Munca măreşte motivaţia, măreşte puterea de concentrare şi peresverenţă. Dacă vei fi un om de succes, am să te să nu uiţi- chiar dacă vei măsura succesul în bani- că trăind 24 din 24 de ore numai făcînd bani, nu vei avea timp să cheltuieşti. Rămîi echilibrat, învaţă să gradezi evenimentele şi caută să nu îţi neglijezi familia, prietenii şi sănătatea.”

Un blogger a scris într-un articol de al său(toată informaţia o citiţi în articolul Idealul există) “Надо быть фанатом, надо быть дебилом“:)

Deci. rămîne la alegera fiecărui în parte, după ce principiu se conduce în viaţă. Dacă alege-ţi muncă asiduă şi multă, atunci gîndiţivă şi la sănătatea voastră! Dependenta de munca, stresul sau auto-extenuarea pot duce foarte usor la moarte. Fenomenul este frecvent întâlnit în ţările asiatice iar exemplul Japoniei este cel relevant: de aproape 40 de ani se confruntă niponii cu moartea din prea multă muncă.Cazurile de moarte prin epuizare sunt ceva aproape normal în Japonia. Niponii au inventat chiar un termen care să definească acest fenomen: sindromul Karoshi. Deci nu e de glumit dragii mei…

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *