Lecţia de filosofia sau lecţia de viaţă!
Ziceam eu că sunt o norocoasă, deoarece învăţ la ULIM? Da, am reuşit să îmi iubesc Universitatea, o susţin atunci cînd luptă şi finalmente cîştigă. Încă mai sunt în proces de cunoştinţă cu Ea, dar îmi place ceea ce am aflat. Ieri am fost întîlnită de o mireasă, azi de un brad drăguţ împodobit 🙂 Ea vesel îşi întîmpină studenţii, deoarece ştie că urmează studii serioase!
Luni, la filosofie, grupa noastră a cam dat-o în bară cu tema empirismului englez, cel al lui Humme, Locke sau Bacon. Profesorul s-a supărat rău de tot, ne-a rugat să părăsim aula şi să intrăm cîte unul. Noi, cuprinşi de spaimă, ne repetam tema pe la fiecare colţ de coridor. Doar vocea profesorului , în fiecare minută, ne făcea să tresărim
“- TU!!! Se pregăteşte cutare…” .
Eram curioşi de ce se întîmplă peste uşă, căci la fiecare deschidere de uşă, profesorul nu era în toane bune, iar colegii odată intraţi în aulă, nu se întorceau. Crezusem că triunghiul bermudelor şi-a schimbat epicentrul şi a trecut în aula 213 🙂
“- se pregăteşte…Cristina Evtodii”.
Intru. Încerc să trec în banca mea. Profesorul mă îndeamnă totuşi să trec în faţa clasei şi să iau loc pe scaunul din mijloc. Eu nedumerită mă aşez, la care brusc, profesorul se apropie şi îmi spune:
“Am să îţi acord 5 întrebări, nu ţin de filosofie, e necesar să răspunzi foarte repede la ele”.
Întrebările au fost simpliste şi m-am străduit să răspund cît mai repede posibil.
Încearcă să răspunzi la aceste întrebări banale. Scrie pe o foaie răspunsul care îţi vine imediat. Nu te gîndi mult! Este important să răspunzi rapid!
– Scriitor român
– Parte a feţei
– Animal domestic
– Fruct
– Culoare
Am răspuns şi am trecut la locul meu. Însă, mare mi-a fost mirarea să aud aceleaşi răspunsuri, deseori identice, ale colegilor mei. Au fost doar cîteva răspunsuri diferite, însă 95% au răspuns, practic, identic.
Morala acestei experienţe am înţeles-o toţi! Trebuie să fii, chiar şi în momentele cele mai banale, original. Să nu ei nimic de-a gata! Pentru aceasta e necesar să studiezi filosofie şi să filosofezi!
…dar, cine te va ajuta mai bine, decît o carte filosofică? Aşa că, am finisat lectura “Aşa Grăit-a Zarathustra” de Friedrich Nietszche şi am trecut la “Bunul-simţ ca paradox” de Alexandru Paleologu. Curînd, am să revin cu emoţii postlecturale!
hmmm,shi eu imi aduc aminte de lectiile de filosofie din anul 1 pt ca am impartasit si eu aceasta experienta de a raspunde la cele 5 intrebari, si iarasi majoritatea a avut aceleasi raspunsuri…a fost interesant insa acest test ne-a facut sa meditam mai mult asupra conditiei noastre,cit de originali putem fi si am incercat sa aflu raspunsurile in cartile de filosofie.Totodata doresc sa laud tehnica de predare a profesorului de filosofie, Andrei Perciun, pt ca lectiile lui au fost cele mai interesante dar si de temut:)) (adica indata puteai inhata un patru daca nu invatai, dupa care RECUPERARE)