“Cum e Mamaia?” Întrebarea săptămâinii!
Ne-am odihnit superb, nu departe de casă, aș spune- tot acasă! Am mers la Constanța, pe litoralul mării negre. Marea cât o fi ea de mare, dar e diferită totuși. Despre ea din perspectiva “Mamaia” vă relatez mai jos…
Săptămână aceasta, nu a fost zi să nu găsesc mesaje pe facebook cu aceeași întrebare “Cristina cum a fost la mare? Ce ne poți recomanda? “. Nu pot veni cu recomandări obiective desigur, dar voi veni cu impresii.
Am mers și pe la alte stațiuni de pe litoral (Euforie Nord, Costinești, Neptun), dar acele locuri mi-au amintit mai mult de Zatoka. Aceste plaje sunt mai puțin îngrijite, iar atmosfera seamănă leit cu cea postsovietică de pe litoralul din Ucraina. Cafenelele de pe plajă sunt într-o stare de 3 stele. O zi, am colindat plajele adiacente Constanței și deci nu mi-au plăcut. Mai ales că la Mamaia savuram din cele mai gustoase frappe-uri, pe când la Neptun am primit în loc de cappuccino- espresso. Este diferență, nu ? Ah, da – marea avea niște pietre ascuțite, și era adâncă de la primii pași, ceea ce la Mamaia e viceversa.
O altă chestie este Mamaia! Nisip curat, apă curată, alge am văzut doar câteva, iar peștișorii mici îi poți observa foarte simplu. Am găsit o plajă cu chaiselongue-ri foarte ieftine – 10 lei (ro) pentru o zi.
Cu wi-fi e un pic nașpa. Nu prea, iar dacă este – se achită. Eu mă foloseam în restaurantele unde mâncam, dar de internet în vacanță chiar nu e nevoie!
Referitor la mâncare: găsiți pe orice gust. Eu sunt o mare pretențioasă, dar am mâncat cel mai delicios borș de pește la terasa Andreea, cel mai gustos frappe, saramură de pește și supă- cremă de roșii la terasa Motor! Încercați și restaurantele de tip tradițional, mai ales dacă nu prea ați gustat din mâncarea tradițională românească.
Încercați și telefericul care lansează un view foarte frumos! Costă 20 lei (ro) per persoană, doar într-o direcție.
Neapărat mergeți într-o excursie prin Constanța, vizitați biserica turcească, faleza , rămășițele cetății Tomis, Portului Tomis, frumosul Cazino, Monumentul Mihai Eminescu și Veronica Micle, catedrala Constanței, Portul Constanței, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, dar și simplele străzi vechi și noi ale orașului. Dacă aveți chef de shopping ca la carte alegeți mai întâi de toate Maritimo și apoi City Mall 😉
Dacă sunteți în căutarea unui restaurant în oraș, cu cea mai bună pizza și stridii pregătite ca la carte, vă îndemn să încercați Sabroso!
Pentru relaxare și peisaj nocturn, alegeți un restaurant din seria de pe faleza portului Tomis! Îl găsiți dacă mergeți cum vă duce drumul de la Cazino înainte!
Deși am fost alintați și circulam cu mașina, am încercat o direcție cu microbuzul. Constanța fiind un oraș mai mic decât Chișinăul, are și mai puține microbuze. Și aici staționează neregulamentar, dar nu creează probleme în trafic. Merg cu o viteză obișnuită și, pentru prima oară, nu mi-a fost frică să circul cu microbuzul! Ai și o stranietate. În rândul din spate lipsește un scaun, astfel facilitând ieșirea. Adică da! Dacă microbuzul este plin, cei din spate ies pe ușa de la portbagaj 🙂
Oameni- plăcuți, la mamaia- puțini romi și chiar recomand zona aceasta de odihnă. Dacă nu vreți să călătoriți prea departe, Constanța și litoralul Mamaia e alegerea perfectă, o zic din propria exepriență.
Plajă cu soare vă doresc!