Blog

Santander-ul gustos, frumos și răcoros (Partea 1)

Timp, ceva bani şi cât mai mult entuziasm. Aşa vei cuceri cele mai frumoase locuri de pe acest pământ!

 

Notează-ți pe “travel list” destinația spaniolă- Santander! Am visat, 12 ani, să ajung pe această coastă nordică a Spaniei, pentru că am fost intrigată de istorioarele relatate de verișorii mei, care locuiesc  acolo. De ceva timp, părinții mei s-au stabilit în Santander, iar fericirea mea nu are margini să știu că pot reveni la ei și mă pot delecta cu toată frumusețea și atmosfera hispanică.

Nu voi rescrie ceea ce puteți citi în internet, dar voi descrie ceea ce a am simțit și am aflat fiind pe una din cele mai frumoase zone nordice ale Spaniei.

Scăldat de Golful Biscai, orașul Santander este un port mare și foarte important pentru industria întregii țări. Moldovenii de aici, compară Santanderul cu Odesa pentru Ucraina, de o importanță economică deosebit de valoroasă! Cu acest prilej, orașul poate fi considerat turistic, dar turiștii nu îl invadează, ceea ce îi permite să își păstreze atmosfera pură a unui oraș nordic-spaniol!

Dacă tot vorbim despre port mi-am amintit cât de mult este așteptat vaporul imens din Marea Britanie, care aduce atât pasageri, cât și un șir enorm de mașini gigantice! Timp de câteva ore, din acest feriboat britanic, vizitatorii urmăresc cum sunt descărcate zeci de toane de mașini! Vaporul apare o dată per săptămână și atunci când ajunge în port se aude pe tot orașul sirena de deschidere a porții!

Prin 2008, după prima vizită a acestui oraș, tăticul meu nu mi-a relatat multe, dar mi-a sugerat că este un oraș superb. M-a intrigat și mai mult, dacă tot din 2003 visam să-l vizitez…

Despre km…

 În 2015, în august, ajunsă pe aeroportul din Bilbao, după o escală la Frankfurt, mă aflam la doar 100 km de Santander (*Sfântul Andrei, din spaniolă).
A urmat aproape o săptămână de descoperire. Am circulat cu mașina și cu transportul public. Dacă alimentezi mașina cu petrol de 100 euro, îți ajunge să cutreieri peste 500 km! Transportul public costă 2 euro per călătorie. Dacă îți faci abonament, timp de o oră, după achitarea cu acest card, poți călători gratis în orice alt autobuz. Autobuzele circulă des, iar pe display-urile din stații este indicat orarul și peste câte minute ajunge următoarea rută. Am încercat și taxiurile, e de menționat că taximetristul care ne-a dus la vreo 3 km de casă, ne-a delectat cu cea mai faină muzică, și cu viteză! Taximetriștii și în Africa tot gonesc 🙂 O călătorie cu taxiul, vreo 3 km, prin oraș, ne-a costat 9 euro.

Despre condițiile meteo…

Situat la nord, Santander devine o atracție turistiscă pentru spanioli, mai ales vara. Da, din cauza căldurii insuportabile din Zaragoza, Madrid și Barcelona spaniolii emigrează pe câteva luni la nord, în Santander. Și bine fac, de la 40 grade căldură- ajung la maxim 27-30 și mai prind și cele mai faine sărbători! Noi am sărbătorit ziua viitorului meu soț, chiar în seara în care oficial toți sărbătoreau un festival de august, considerat cel mai important. Cu această ocazie, timp de câteva zile a fost organizat și un festival multicultural cu show-uri gastronomice și târguri din toată lumea. Nu am putut să nu mă apropii la căsuța “Republica Dominicană”. Am ales un suc de mango și aaaah, m-am transpus în Punta Cana, de acum 10 luni…

Dar să revenim la festivalul nostru! Târgul m-a impresionat prin unele piese de mobilier, cu prețuri admisibile, dar de o frumusețe rară! Nu mai spun de meșterii artizanali, de la care am achiziționat două coliere handmade.

În august, dimineața te pomenești cu 19-20 de grade. În Moldova, această temperatură te impune să îmbraci mantoul de toamnă. Ei bine, în Santader e altă poveste. Lumea se îmbracă foarte lejer, pentru că în următoarele ore se încălzește. De asemenea instabilitatea meteo e la ea acasă! În minutul următor poate să plouă, dar e posibil să dureze doar vreo 3 minute. Se întâmplă să faci plajă și să plouă, chiar dacă soarele e prezent și nu e pic de nor negru. Nimeni nu se stresează și nu poartă umbrele, chiar dacă știu că e posibil să plouă de câteva ori pe zi.

Despre plajă…

Sunt câteva plaje cunoscute de-a lungul litoralului: Playa del Sardinero, Playa de los Peligros, Playa Matalenas (care e și plajă de nudiști în unele zile), Playa de Camello și altele..
Noi am ales să ne bronzăm la Playa del Sardinero, iar înainte de toate ne delectam cu helado (înghețată) artizanală, care se topește cu o viteză uimitoare și, neapărat, savuram câte un café con leche (cafea cu lapte).

Bronzul obținut pe malul cantabrian este ca “apărut din senin”, deși uneori îl obții chiar și atunci când cerul e înnorat. Deci, eu -cea care nu prinde bronzul decât dacă se expune ore în șir la soare, timp de 2 ore am îndrăznit să-mi ard pielea. Deci, păzea! Soarele poate să lipsească de pe cer, dar asta nu înseamnă că nu te bronzezi…

Mai jos, las câteva poze cu Playa Matalenas

O altă plajă, unde e imposibil să faci plajă se află la peste 30 km de Santander și este Parque Natural Dunas de Liencres sau Playa de Valdearenas. E o zonă cu vânt foarte puternic, valuri imense, furtune de nisip, stânci abrupte, iar aerul e sărat. Priveliștea, însă, e fascinantă!


Despre restaurante și terase…

Cafeaua cu lapte am savurat-o în câteva locuri și peste tot avea același gust: bun! Totuși, cea mai gustoasă “café con leche” am savurat-o la restaurantul “Maremondo“.
 În portul de unde poți cumpără bilete pentru o vizită cu vaporul în largul golfului, de asemenea poți comanda o cafea, dar gazda e atât de drăguță încât îți permite să iei cu tine cafelele și să stai chiar pe bulevardul din spatele localului. Cu o condiție logică: să îi întoarcem vasele 🙂

Pe lângă cafeaua bună, cei mai gustoși calamari pregătiți, numiți rabas, îi puteți consuma la restaurantul de pe teritoriul “El Faro”.

El Faro este situat pe o stâncă. Sute de ani în urmă, de pe acest loc erau aruncați robii, care nu se supuneau, acum e unul din farurile care ghidează calea vaselor din larg. Iată ce priveliște grotească, dar frumoasă a rămas…

Un alt local, în afara orașului este situat în preajma Playa de la Virgen del Mar. Nu vă pot reda ce priveliște veți descoperi, dacă veți vizita acest loc, dar și din ce gustoșenii puteți savura la Bambara Tavern. Acolo veți găsi gastronomie tradițională!
Din băuturile alcoolice recomand Sangria (fiecare local are rețeta sa de pregătire), dar la sfârșitul mesei, spaniolii, ca și italienii, servesc 30-50 grame de ciupito sau digestivo la italieni. Este gustos.
P.S: Într-un local italian din Moldova, la Gallo Pub, am fost serviți de către bucătarul-șef cu limoncelo, adică digestivo. Acesta este un semn de frumos de ospitalitate!

Iată câteva imagini pe care le-am prins pe acest litoral!

Dacă veți fi în centrul orașului și veți dori să mâncați uite așa frumusețe și să aveți parte și de o conexiune impecabilă wifi, atunci toate drumurile trebuie să ducă la Bar El Español! Ensalada Mixta e superbă!
Apropo Gabi a pregătit această salată tradițională și San Jacobo în direct la emisiunea “Veranda”.

… și ensalada rusa, care se pregătește pe principiul “olivie”, doar că sunt folosite alte ingrediente!

La Wok Hawaii veți plăti, seara, 16, 50 euro, dar veți avea acces la cele mai proaspete fructe de mare, care pot fi pregătite pe loc și alte delicii tradiționale din bucătăria japoneză și spaniolă.

Resturantul în care iubitul meu și-a întâlnit cei 29 de ani este “Cormoran”. Situat chiar pe plajă, poți admira oceanul necontenit prin geamurile panoramice.

Aici am savurat cea mai gustoasă paella și cele mai superbe croquetas!

E fain faptul că la etajul doi al localului este un club de noapte, care pur și simplu ne-a șocat! Nu ne-am așteptat să auzim doar muzică spaniolă, să admirăm dansurile impecabile și profesioniste ale tuturor vârstelor. Da! În acest club de noapte se distrează de minune și foarte senzual atât tineri de 18 ani, cât și persoane de peste 60 de ani. A fost un șoc cultural, pe bune, să realizezi că tanti, care arată ca și bunica ta dansează mult mai bine decât tine 🙂 Atmosfera era excepțională și irepetabilă! Nu voi uita aceste momente!
Totuși cele mai perfecte dejunuri au fost cele cu care ne trezea mămica mea, la care am găzduit. Mămica îți mulțumim pentru cele mai gustoase dimineți!

Am încă multe să vă relatez despre arhitectura, atmosfera, plimbarea cu vaporul, muzeul maritim, peninsula Magdalena și alte locuri pe care le-am vizitat. Despre acestea voi povesti în următoarea parte. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *