Blog

E despre cărţi!

Azi am primit un mesaj pe blog, la postarea mea din 20 aprilie
http://cristinaevtodii.com/blog/?p=2820#comment-2449 
“Intelegem ca esti ocupata dar mai povesteste-ne depre cartile citite , imi e interesant , caut ceva carti pentru lectura”.

Îmi pare foarte rău că până şi cititorul meu, cel dincolo de ecran, simte ritmul meu turbat de viaţă (în ultimul timp)… Într-adevăr ies din casă dimineaţa şi vin noaptea. Acum, că m-am ales cu dureri de ureche şi febră, (mai moldoveneşte spus: m-o tras curentul într-un maxi-taxi) voi scrie pe blog, despre lectură, cea de care nu uit, chiar şi în acest ritm picant…

Apropo: vreţi să ştiţi sursa de unde mă aprovizionez cu cărţi? Şi aici chiar vreau să fac reclamă, deoarece se merită. Folosesc serviciile prestate de prima librărie-online din Moldova bestseller.md. Am făcut-o de câteva ori, pentru mine şi pentru a le oferi în dar. Băieţii de acolo sunt receptivi şi promţi.

De data asta, comanda mea fost înregistrată la ora 2 noaptea şi la 2 ziua cărţile au fost la mine. Ţin să mulţumesc pentru faptul că mi le-au livrat direct la ULIM şi nu la domiciliu, cum indicasem în formular. Deci, chiar sunt mulţumită de simplitatea de a primi cărţile atunci când nu ai posibilitatea să mergi la librărie…

Asta a fost comanda mea

  • “Adam şi Eva” de Liviu Rebreanu, e cartea despre care am auzit de nenumărate ori.  Informîndu-mă despre ce se află după cortină şi neajungând la esenţa mesajului, am constatat că însăşi autorul, întrebat de reporteri despre preferinţele sale în legătură cu creaţiile-i româneşti, nu a ezitat niciodată să răspundă “Adam şi Eva”.
  •  O altă carte, m-a ademenit prin aceleaşi relatări ale autorului. Notoriul romancier Jorge Luis Borges a declaratCred că cea mai bună carte a mea de povestiri e ultima pe care am scris-o, Cartea de nisip. Este, desigur, cartea infinită, numită astfel pentru că nici cartea, nici nisipul n-au început şi nici sfârşit“. Am început lectura acestei mici cărţulii de buzunar în curtea ULIM-ului, atunci cînd am avut o oră liberă. Din primele povestiri am remarcat stilul eseistului Borges. A scris simplu de tot, dar nu şi simplist! Eu pot eticheta “Cartea de nisip” fiind una din cele mai potrivite atunci când te înhaţă de mânecă rutina. Are un aspect drăguţ şi simplu de purtat în geantă, conţine 137 de pagini, deci deloc voluminoasă, istorioarele povestite sunt binevenite atunci când faci o pauză de cafea (*a nu se confunda doar cu istorii de dragoste) sau chiar o pauză în cadrul orelor. Pe lângă faptul că e util şi relaxant să o citeşti, mai e şi comod.Ca de fiecare dată, transcriu găselniţele :
  • “Încerc să fiu cât se poate de banal”
  • “Timpul care roade castele, îmbunătăţeşte versurile”
  • “Simboluri sunt şi cuvintele, care postulează o memorie împărtăşită”
  • “Timpul, mereu timpul… În repetate rânduri mi-am spus că nu există o altă enigmă în afară de timp, această infinită întreţesere de ieri, de azi, de viitor, de totdeauna şi niciodată”
  • “Un păcat ne uneşte: vanitatea”
  • “Tuturor viaţa le dă totul, dar cei mai mulţi nu îşi dau seama de asta”
  •  “Poemul este în câştig dacă ne lasă să ghicim că e manifestarea unei mari dorinţe şi nu istoria unui fapt”
  • “Nu te nelinişti. Orbirea treptată este un lucru tragic. E ca un lent amurg de vară”
  • “Zâmbea cu uşurinţă şi zâmbetul părea s-o îndepărteze”
  • “Totul e ca un vis, i-am spus, şi eu nu visez niciodată”
  • Veşnic e un cuvânt neângăduit oamenilor”
  • “Anii nu ne modifică esenţa, dacă vom fi având vreuna”
  • “Isprăvile cele mai strălucite îşi pierd lumina dacă nu sânt pecetluite prin cuvinte”
  • “Aşa se vor fi întâmplat lucrurile, chiar dacă într-un mod mai complex; aşa pot visa eu că s-au întâmplat”
  • “Nu există două coline identice, însă în orice loc de pe pământ câmpia este una şi aceeaşi”
  • “Îşi oprise ceasul pentru a nu-l urmări necontenit, însă în fiecare noapte, când se auzeau cele 12 dangăte întunecate, smulgea din calendar o filă şi îşi spunea: O zi mai puţin…  “

 

  • A 3-a carte este “Dragoste virtuală” de Daniel Glattauer. Cartea scriitorului şi jurnalistului austriac, a fost discutată în cadrul unei lecţii la facultate. În acelaşi moment, am accesat pe net, am citit cîteva recenzii şi mi-a căzut tronc la inimă. Tot atunci am văzut că bestseller.md nu o are în arhivă, aşa că am solicitat cartea la ei. În scurt timp, am fost anunţată că romanul mă aşteaptă. Nu l-am citit- încă, dar de răsfoit şi mirosit, am reuşit 🙂 Aranjarea în pagină este una potrivit unei arhive de conversaţii electronice. Până vin cu impresiile postlecturale, mă voi rezuma la sloganul cărţii “Ce loc mai sigur pentru a-ţi ascunde dorinţele secrete decât realitatea virtuală?
  • Şi a 4-a carte “Jurnalismul cultural şi de opinie” ţine de specialitatea pe care o studiez la moment “Jurnalism şi PR”.  La fel, e de menţionat aici “Manualul de Jurnalism volumul 3, ediţie reeditată şi revăzută” de Mihai Coman, pe care la fel mi l-am achiziţionat prin septembrie şi recunosc că e un ghid foarte util!

P.S: M-am pornit să relatez mai mult, dar vin şi cu alte postări. Nu ar fi bine să torn aici totul, deoarece înţeleg că poate fi plictisitor să citeşti un text voluminos 😉 Sunt bucuroasă că primesc un feedback de la voi. Vă mulţumesc!

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *