Blog

Despre TV și divertismentul cerut de noi

Rafal Olbisnki

Rafal Olbisnki

Problema esențială nu este aceea că televiziunea ne oferă divertisment, ci că ea tratează toate subiectele în forma divertismentului. Astfel zis, divertismentul devine supraideologia oricărui discurs al televiziunii” ( Neil Postman)

Un elev care s-a întors de la școală, o mamă direct din sau în bucătărie, un tată istovit după serviciu, o domnișoară gata de măritiș, o gașcă de bârfitoare sau un local care găzduiește zeci de vizitatori per zi, toți au ceva în comun- televizorul.

După fiecare acțiune petrecută cu aceștia, ei sunt gata să asculte muzică sau să vizioneze ceva foarte lights. Lista tuturor tipurilor de oameni enumerați mai sus, desigur poate continua, dar ei toți se numesc – consumatori.

A trecut ceva timp ca să se ajungă la analizarea dorințelor consumatorilor. Până atunci, Tv-ul producea calitate, acum calitatea a obținut un subtext “plus manipulare”.

O parte din vină nu o poartă jurnaliștii, pentru că înainte de a deveni jurnalist ești același consumator, care știi poate că ți-ar fi pe plac să vizionezi o ceartă în direct sau bârfe de la o nuntă mondenă. Cert este că și astfel de emisiuni au dreptul la existență. Problema totuși a intrat global în modelul de creare și prezentare a unor știri. Un mic procent de soap opera sau de falsitate există în orice reportaj, fie că-i emisiune de divertisment sau nu.

Neil Postman a remarcat că “divertismentul devine o supraideologie oricărui discurs al televiziunii” și aceasta se reflectă, mai puțin sau mai mult, în orice colț al lumii.

Deși TV-ul conține acele 2 dimensiuni, care ar trebuie să aducă și mai multă veridicitate, s-a ajuns la faptul că nu este deajuns ca imaginile video plus cele audio să captiveze 100% telespectatorul. Din aceste motive, dar și din cauza celor comerciale, consumatorul TV este manipulat în cel mai “drăguț” mod, cel de a i se prezenta totul ușurel, în formatul pe care l-a îndrăgit.

Puțini totuși, se întreabă ce urmează dacă divertismentul pe care-l primesc este de fapt realitatea?

Am reușit să ajungem la momentul când știrile despre moartea cuiva sunt cele mai vizualizate. Se vizualizează imagini exclusive, de la locuri de accidente rutiere sau alte situații inumane. Oamenii nu mai delimitează realitatea la nivelul la care ar trebui. Din păcate, nu tot ce este imagine crudă poate fi o scenă simplă dintr-un film…

Suntem consumatori TV, iar aceasta înseamnă că suntem niște drogați cu imagini. Am pierdut realitatea informațiilor și ne este interesant mai mult show-ul și șocantul. Vrem și vedem divertismentul acolo unde poate s-ar fi cerut maximă responsabilitate.

Consumatorul cere, iar jurnalistul este fericit că știe cu ce să-l satisfacă. Astfel nu TV-ul ne manipuleză, ci noi înșine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *