Blog

“A fi și a iubi” de Valeria Florea- Dascăl

Un târg de carte m-a adus la raftul bestseller.md . Nu erau multe cărți, dar Ion mi-a recomandat o carte a unei scriitoare autohtone. Mi-a recomandat-o modest, o pot spune după ce am citit-o. Poate nu a dorit să insiste, dar e un roman de-a dreptul bun! Cu un titlu mai mult de cât tentant, am strecurat cartea în biblioteca mea și peste o lună am ajuns la ea “A fi și a iubi” de Valeria Florea- Dascăl. Am rămas surprinsă să răsfoiesc cartea unde este descris parcul în care foarte des merg la plimbări sau strada de unde îmi cumpăr cărți…

Dacă e să facem abstracție de faptul că acțiunea romanului are loc în Chișinău, istoria autoarei (în cazul nostru și protagonista) este impresionantă. Un soț decedat și amintiri mai mult sau mai puțin a unei dragoste platonice și durabile o fac tot mai slabă.

E clasificat ca și un romn psihologic.  Confirm. Sunt momente când pot citi câteva cărți în paralel, însă acest roman m-a ținut în suspans.

E superb să citești cărți, care motivează să citești alte (sau anumite) cărți. În cazul nostru, autoarea (Valeria Florea- Dascăl) recomandă “Vinul din păpădii” de Ray Bradbury.

Romanul îți trezește multe momente de melancolie sau de tristețe, fără să te regăsești în ele. Acest efect totuși se datorează scrierii…

Se simte un stil și o manieră unică a descrierilor:

“Ceainicul cu fluier îi plăcea și nu-i plăcea. Că a cumpărat ceainicul cu fluier, care îi dădea de știre că a fiert apa, era foarte bine, dar că o credea distrată ori, și mai rău, căscată, era de neacceptat pentru dânsa.”

 

Scrie pesimist, dar altfel nici că se poate la istoria pe care o poartă:

“Gata pe azi! le spuse amintirilor./
De fapt, cele mai frumoase visuri nu se îndeplinesc/
-Unde o fi fericirea? -N-ai adus-o în valiză?”

 

Profund încântată de roman țin să vi-l recomand. Sunt sigură că îl găsiți pe bestseller.md și nu e scump: 75 lei sau poate deja chiar mai puțin… Se merită!

 

1 Comment

  1. ion ("Unda tineretului", TV)

    Ma bucur pentru fosta colega din Redacția Emisiunilor pentru Copii si Tineret a Televiziunii Naționale (1976-1985). Regret decesul soțului Petrica Dascal, absolvent si el al secției de jurnalistica a facultății de litere al USM, ziarist, care mai apoi ajunsese la OSCE, la Viena, unde a plecat si Valeria cu fiul. Mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *