Blog

RETROSPECTIVĂ cu miros de carte 2011

Ziele astea am accesat blogul lui Sergiu Bezniţchi, iar acolo am descoperit un articol de retrospectivă.
*beznitchi.com/?p=921
I-am spus şi lui Sergiu că m-a motivat să realizez o postare de acest gen. 

RETROSPECTIVA cu miros de carte 2011

 Ion Druţă

L-am citit pe Druţă. Scrie simplu, dar este foarte generos la capitolul “omenesc”. Pentru ceea ce face şi pentru că este al nostru, îl clasific pe treapta de frunte, deşi cărţile de mai jos nu vor fi ierarhizate conform unui top, ci conform timpului.
Recomand : “Doina”; “Pămîntul,apa şi virgulele”; “Frunze de dor”; “Casa mare”; “Lumea lui Cehov”…

“Culegeri de sfaturi pentru un om de lume” de Valeriu Popescu.

Drumul vîrstei noastre

(Cu toate că e editată în 1969  şi este o comunicare a membrilor unui partid, eu citesc ceea ce consider că e util, deoarece este o carte cu caracter educativ)

Filosofia, Fericirea, Dreptatea

Declaraţia” de Gemma Malley

 “Ghidul microbilor-cum să ne ferim de virusuri, ciuperci, bacterii şi paraziţi.”  de dr. Bonnie Henry.

 “Domnul milion sau cum să te îmbogăţeşti în timp ce dormi”

Această carte îţi va arăta cum poţi să devii bogat, dar trebuie să o citeşti ca să înţelegi- în ce…

Paulo Coelho

“Unsprezece minute” (varianta rusă)

“Walkiriile”

“Alchimistul”

“Învingătorul, întotdeauna rămîne singur” (lectura nefinalizată)

“Note de provincial” de Vasile Romanciuc

 

“Temă pentru acasă” de Nicolae Dabija
Drama deportaţilor nu are margini. Protagoniştii sunt puşi la încercare de către cele mai virile, groaznice şi invincibile situaţii ale acelor timpuri.

Dracula” de Bram Stocker
Cei care consideră că “Dracula” e un doar roman de groază greşesc!

“Poveşti adevărate” semnată Lidia Bobână

A citi o carte nu înseamnă altceva decît a dezgghioca timpul. Acel timp pe care l-a surprins-materializat acea carte. Dar şi timpul pe care l-ai trăit şi-l trăieşti tu, cititorule. Adică: a dezghioca viaţa!  ( Lidia Bobînă)


Anna Karenina (Lev Tolstoi)
Eram captivată de orice răsuflare a Annei şi îi intuiam faptele, dar pînă la urmă am rămas perplexă!

 “Terapia de suflet” de Alina Alves Caria
E cartea care timp de 3 zile, căci atât timp mi-a furat pentru a o citi şi ai înţelege detaliile ascunse, mi-a schimbat modul de ideare a oricărui lucru.

 

Întîmplările fericite şi nefericite ale vestitei Moll Flanders” de Daniel Defoe

 Roman bazat pe evenimente reale din viaţa protagonistei, numele căreia a rămas în umbră. În urma lecturării ve-ţi înţelege de ce femeia a decis să îşi ascundă numele :)
 

“Filosofie” de Valeriu M. Capcelea

Călugărița” de Denis Dierot
Acest roman îşi are începutul în secolul  al XVIII-lea, iar acum este recunoscut ca unul din cele mai mari romane ale acelei perioade. Mai mult decît un roman social e un roman- memorialistic, bazat pe istoria vieţii  Margueritei Delamarre, născută în 1717 și plasată-n mânăstire de către părinți de la vârsta de trei ani.


Haruki Murakami “Pădurea norvegiană”
 Cu toate că Murakami nu s-a dat uşor multelor tentaţii de a se realiza filme pe baza romanelor sale, el a căzut de comun acord să se ecranizeze 2 romane, dintre care şi “Pădurea norvegiană”.

Limbajul trupului” de Allan şi Barbara Pease
Precum iubeşti să fii în vogă şi să porţi machiaj cît mai natural, transpune această metodă în viaţa reală. Fii natural, nu îţi minţi pînă şi propria persoană!
Iar ca să nu te laşi minţit, îţi propun să citeşti  cărţile celebrului scriitor, Allan Pease . El a experimentat mai bine de 40 de ani şi a decodificat “limbajul trupului”.


Cartea femeii!
Am citit-o şi sunt sigură că voi mai apela la această carte, deoarece include întrebări şi răspunsuri la sute de probleme atît de ordin psihologic, cît şi fiziologic. Este o carte a tuturor vîrstelor şi o recomand insistent oricărei  domnişoare sau doamne!

 “Aşa Grăit-a Zarathustra” de Friedrich Nietzsche
 Una din cele mai reprezentative  opere nietszchiene.  Karl Jaspers susţine că „este singura simfonie pe care a reuşit să o orchestreze de la un capăt la altul – el, omul fragmentelor şi al schiţelor”.
 

 Jack London “Dragoste de viaţă” şi “Colţ alb”
 

“Nunta în cer” de Mircea Eliade
” Nunta în cer” e un alt roman erotic. Este descrisă o dragostea mult mai matură. De facto, ea conţine 2 istorioare, dar mesajul ei mizează pe faptul că nu există simple coincidenţe, bărbaţii iubesc nebuneşte, dar şi că un artist nu trebuie să-şi înece talentul în dragoste!
“Nişte răspunsuri” de Mihaela Rădulescu

2 Comments

  1. Cristina

    Citind pe blogul tau despre cartea “Tema de acasa “de N. Dabija am fost motivata sa o citesc .Mi-a placut foarte mult si am recomadat-o la rindul meu prietenilor. Mersi

  2. Cristina

    Mă bucur foarte mult. Chiar azi am fost intervievată pentru ediţia specială de Revelion, pentru Radio-Moldova. La întrebarea: “Ca blogger, aş putea să …”, eu am răspuns: “Ca blogger, aş putea să motivez lumea să citească, deşi asta deja îmi reuşeşte să o fac. Mă bucur că mulţi cititori mi cer sfatul ce lectură să aleagă, ba chiar şi împrumut cărţile cu mare drag”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *